In tomatensaus gestoofde Livar koontjes van de Big Green Egg
Ingrediënten (voor 4 personen)
Ingrediënten
- 12 Livar koontjes
- 2 uitjes
- 3 teentjes verse knoflook
- 1 takje tijm
- 1 takje rozemarijn
- 6 tomaten
- 2 el olijfolie
- 500 ml gevogeltebouillon
- 2 el geraspte mozzarella
- 2 el geraspte Parmezaanse kaas
- 12 basilicumblaadjes
Benodigde accessoires
- half handje appelrooksnippers
- half handje kersenrooksnippers
- convEGGtor (hitteschild)
- rvs-rooster
- skillet
- Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm, zonder accessoires, tot een temperatuur van 150 °C. Verwijder intussen de vliezen van de varkenswangen.
- Bestrooi de varkenswangen met peper en zout. Strooi de rooksnippers op de gloeiende houtskool en plaats de convEGGtor. Leg het rvs-rooster in de Egg en leg hier de varkenswangen op. Sluit de deksel van de Egg en laat de wangen circa 20 minuten roken; door het plaatsen van het convEGGtor zal de temperatuur in de Egg dalen tot ongeveer 110 °C, houd de Egg tijdens het roken op deze temperatuur.
- Pel en snipper intussen de uien en de knoflook. Ris de blaadjes van de tijm en de naaldjes van de rozemarijn en hak ze fijn. Snijd de tomaten in grove stukken.
- Haal de varkenswangen uit de Egg en leg ze apart. Verwijder het rooster en de convEGGtor en leg het rooster terug. Plaats de skillet op het rooster en breng de temperatuur naar 200 °C; terwijl de temperatuur stijgt warmt de skillet alvast op.
- Voeg de olijfolie, de ui, de knoflook, de tijm en de rozemarijn aan de skillet toe en bak totdat de ui glazig is. Roer af en toe door en sluit na elke handeling de deksel van de Egg. Roer de tomaten door het uimengsel en blus af met de gevogeltebouillon. Breng de saus aan de kook.
- Voeg de varkenswangen aan de saus toe en haal de skillet uit de Egg. Verwijder het rooster, plaats de convEGGtor en leg het rooster terug. Zet de skillet weer op het rooster en sluit de deksel van de Egg. Laat de varkenswangen 3-4 uur in de saus stoven totdat deze zacht zijn; door het plaatsen van de convEGGtor zal de temperatuur in de EGG dalen tot ongeveer 140 °C, houd de Egg tijdens het stoven op deze temperatuur. Keer de wangen tijdens het stoven af en toe om en sluit na elke handeling de deksel van de Egg.
- Meng als de varkenswangen zacht zijn de geraspte mozzarella en de Parmezaanse kaas. Strooi op elke wang wat van het kaasmengsel. Sluit de deksel van de Egg en laat tenslotte nog 10-15 minuten garen totdat de kaas is gesmolten.
- Haal de skillet uit de Big Green Egg en leg op elke varkenswang een basilicumblaadje. Zet de skillet op een vuurvaste ondergrond op tafel.