Hier staan wij voor

Livar, sinds 1999

Het is inmiddels alweer een hele tijd geleden dat vijf Limburgse varkensboeren de koppen bij elkaar staken. Ze hielden varkens zoals elke andere varkenshouder, maar waren niet tevreden over hun werk en leven. In de jaren ’90 gold het motto “hoe magerder het vlees, hoe hoger de opbrengst”. Smaak was geen prioriteit meer. Kleine varkenshouderijen veranderden in boerderijen met megastallen en massaproductie. Voor veel boeren leek dit de enige manier om te overleven. Dit gold echter niet voor deze Limburgse boeren. Zij wilden terug naar de kern: kwaliteitsvlees boordevol smaak.

Een echte eye opener

De varkensboeren deden inspiratie op in Spanje. Ze wisten niet wat ze zagen. Kleinschalige boerderijen met speciale rassen, ander voer en bovenal gelukkige varkens en gelukkige boeren. Tevens bezochten ze er diverse restaurants en proefden varkensvlees zoals ze het nog nooit hadden geproefd. Terug op Limburgse bodem startte een intensieve zoektocht naar kwaliteit dat begon met het selecteren van de beste varkensrassen. Het concept Livar was geboren.

Raak geïnspireerd, net zoals wij destijds deden

Een nieuwe start

De nieuwe varkensrassen werden volgens een monastieke levensvisie gehouden op de kloosterboerderij van abdij Lilbosch waar het dierenwelzijn hoog in het vaandel staat. De sobere levensvorm van de broeders met respect voor mens, dier en omgeving sloot naadloos aan bij de visie van Livar. Alle ingrediënten waren aanwezig om de beste kwaliteit en smaak te ontwikkelen.

De groei naar succes

Livarvarkensvlees werd een begrip en al snel werd de huisvesting in het klooster te klein. Er werd gezocht naar andere boerderijen waar de varkens volgens dezelfde condities konden leven als op de kloosterboerderij. Inmiddels zijn er meerdere boerderijen waar Livarvarkens worden gehouden. Sinds 2009 heeft Livar haar eigen slagerij waar de varkens worden verwerkt tot de allermooiste producten. Al vanaf de oorsprong is Livarvlees geliefd onder de betere restaurants en slagerijen waarna het met zorg terecht komt bij de eindconsument: een echte liefhebber van goed en smaakvol varkensvlees.

Aan het roer van Livar

Van de vijf Limburgse varkensboeren die destijds naar Spanje vertrokken om hun droom na te jagen, is alleen Frans de Rond nog altijd betrokken bij Livar.

Inmiddels zijn abdij Lilbosch, Frank de Rond, Jos Tobben, Rik Verheijen en Merel Postma (van links naar rechts) aandeelhouders van Livar.