Litello tonnato van gerookte Livar ribeye met tonijnsaus, kappertjes en mosterdzaad
Vitello tonnato: Een klassiek Italiaans voorgerecht uit Noord-Italië van dungesneden kalfsvlees met tonijnsaus en kappertjes. In deze variant gebruiken we gerookte Livar ribeye in plaats van kalfsvlees. Het rookaccent en de marmering van het vlees brengt net wat meer diepte in het gerecht.
Ingrediënten (voor 4 personen)
Voor de tonijnsaus
- 1 blikje tonijn op olie, uitgelekt (circa 130 gram)
- 3 ansjovisfilets
- 1 tl kappertjes
- 110 gram mayonaise
- 1 tl dijonmosterd
- sap van 1/3 citroen
- Zout & zwarte peper
Voor het ingelegde mosterdzaad
- 50 gram mosterdzaadjes
- 150 gram rode wijnazijn
- 20 gram appelazijn
- 5 gram suiker
- Snuf zout
Overige garnituren
- 400 gram gerookte Livar ribeye
- Olijfolie
- Kappertjes
- Paar takjes mizuna
- Fleur de sel & zwarte peper
- Citroen rasp
- Maak eerst de tonijnsaus en het ingelegde mosterdzaad. Doe voor de tonijnsaus alle ingrediënten in een blender en mix het geheel tot een gladde saus. Bewaar in een spuitzak of knijpflesje in de koelkast.
- Breng voor de ingelegde mosterdzaadjes alle ingrediënten samen aan de kook en giet in een glazen potje of bakje. Laat afkoelen en bewaar in de koelkast.
- Dresseer het gerecht. Verdeel de gerookte Livar rib eye over de borden en besprenkel met fleur de sel en zwarte peper. Maak een spiraal van de tonijnsaus en doe hetzelfde met de olijfolie.
- Verdeel wat ingelegd mosterdzaad en wat kappertjes over het gerecht.
- Rasp er tot slot wat citroenrasp overheen en garneer met een paar takjes mizuna.