FAQ

Waarom is een Livarvarken een kloostervarken?

Op abdij Lilbosch te Echt worden meer dan honderd jaar scharrelvarkens gehouden, verzorgd door de monniken en volgens hun maatstaven. In 2000, een jaar na het ontstaan van Livar, hebben de monniken van de abdij zich aangesloten bij Livar. In de Livarketen worden de normen en waarden en de maatstaven waaronder de varkens al bijna honderd jaar op de abdij gehouden werden, voortgezet.

Abdij Lilbosch, en dan met name haar Abt, Dom Malachias, speelt een heel belangrijke rol binnen Livar. De abdij is ook mede-eigenaar van Livar. Binnen het bestuur van Livar waakt de abdij over de ethische en maatschappelijk integriteit van Livar.

Het Livarvarken is een speciale kruising van rassen, speciaal geselecteerd om enerzijds robuuste dieren te hebben die goed kunnen tegen veel ruimte en buitenuitloop, anderzijds voor hun smaak. Smaak ontstaat met name door de marmering van het vlees met vet (intramusculair vet). De basis van het Livarvarken zijn oude varkensrassen.

Livarvarkens hebben zoveel verschillende kleuren omdat ze kruisingen zijn van verschillende rassen. Deze rassen hebben elk hun eigen specifieke kenmerken en specifieke kleur.

Het verschil tussen de diverse sterren van het Beter Leven keurmerk zit hem met name in de oppervlakte die de dieren tot hun beschikking hebben en of ze toegang hebben tot een uitloop. De gehele Livar-keten is bekroond met het 3 sterren Beter Leven keurmerk.

Om de precieze eisen te zien kunt u het beste op de website van de Dierenbescherming kijken:

Al het Livarvlees is een erkend streekproduct en wordt geproduceerd volgens 3 sterren Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Livar stelt als eis dat de varkens granen gevoerd krijgen uit de regio Limburg, om zodoende een korte productieketen te kunnen waarborgen. De productie van biologische granen uit de regio Limburg is niet toereikend om al onze varkens met biologische geteelde granen te voeren. Wij vinden het belangrijker dat de Livarvarkens goede kwaliteit voer krijgen dat zo dicht mogelijk in de buurt van waar de varkens opgroeien geteeld is. Vandaar dus dat Livarvlees wel erkend is als streekproduct en het 3 sterren Beter Leven keurmerk predikaat draagt, maar niet biologisch is.

Een Livarboerderij is kleinschalig. Op een Livarboerderij zijn maximaal ca. 300 zeugen en ca. 1500 vleesvarkens aanwezig. Dit ligt ver onder de gemiddelde bedrijfsgrootte die we in de Nederlandse varkenshouderij zien.

Aangezien al onze boerderijen dus voldoen aan dezelfde eisen qua dierenwelzijn en kwaliteit, maakt het dus niet uit van welk bedrijf uw Livarproduct afkomstig is.

Wageningen Environmental Research (Alterra) heeft normen opgesteld om aan te geven wanneer er gesproken kan worden over megastallen. Bij varkens hebben we het dan over bedrijven met meer dan ca. 7500 vleesvarkens of bedrijven met meer dan ca. 1200 zeugen (fokvarkens) (Bron: Alterra en Milieudefensie). Livarbedrijven hebben maar maximaal ca. 300 zeugen en/of ca. 1500 vleesvarkens en vallen dus niet onder megabedrijven.

Nee, Livar gebruikt geen luchtwassers op de stallen. De stallen hebben namelijk allemaal een natuurlijke ventilatie (open nok, deurtjes voor uitloop naar buiten). Een luchtwasser zou daarom zijn werk niet goed kunnen doen, omdat je dan het principe krijgt van airconditioning met de ramen open. Daarnaast is het gebruik van een luchtwasser een “end-of-pipe” oplossing. Er wordt dus eerst geur en ammoniak geproduceerd dat dan vervolgens door een luchtwasser weer gezuiverd moet worden.

Livar zet zich ervoor in om juist een oplossing te vinden die ervoor zorgt dat de ontwikkeling van geur en ammoniak zoveel mogelijk voorkomen wordt. Hiervoor doen we onderzoek naar het mestgedrag van varkens. Als we namelijk direct bij de bron, als het varken mest of urine produceert, zorgen dat mest en urine zoveel mogelijk gescheiden blijven en gescheiden wordt afgevoerd, dan kan er een zeer sterke reductie gerealiseerd worden in de ontwikkeling van geur en ammoniak.

Livar wil graag voorop blijven lopen en doet dus veel onderzoek naar verbeteringen op het gebied van diergezondheid, dierenwelzijn, milieu en vleeskwaliteit.

Sedumdak
Op de kloosterboerderij heeft Livar op de vleesvarkensstal en stroloods een speciaal sedumdak aangelegd. Dit past namelijk in de landschappelijk inpassing van de stallen in het landschap. Tevens zorgt het voor een goed geïsoleerd dak, extra biodiversiteit in de flora maar zeker ook doordat het allerlei vogels en insecten zal aantrekken.

Mestgedrag en emissiereductie
Om de emissie van geur en ammoniak te reduceren heeft Livar, samen met Wageningen Universiteit, onderzoek uitgevoerd naar het mestgedrag van de varkens. Door de varkens te leren op een bepaalde plaats te mesten kunnen we ze gecontroleerd op een specifieke plaats hun behoefte laten doen (een varkens wc). Door vervolgens ook nog te zorgen dat mest en urine direct gescheiden worden kunnen geur en ammoniakvorming sterk reduceren.

Mest en urine worden direct bij de bron gescheiden. Dit gebeurt bijvoorbeeld door het gebruik van een speciale mestband die we in gebruik hebben op de kloosterboerderij. Deze mestband is V-vormig en loopt iets af in één richting. In het gootje van de V wordt de urine daardoor afgevoerd naar één zijde. De mest die op de band ligt kan doormiddel van een transportsysteem getransporteerd worden naar de andere zijde van de stal. Op die manier wordt mest en urine dus zeer snel van elkaar gescheiden.

Naast het gebruik van deze mestband op de Kloosterboerderij zijn op andere locaties stallen uitgevoerd met een dagontmestingssysteem middels mestschuiven. Door de frequente ontmesting wordt de kans op het ontstaan van emissies, bijvoorbeeld ammoniak, maar ook geur, sterk gereduceerd. Daarnaast wordt ook hier heel snel een scheiding gemaakt tussen de vaste mest en urine doordat de urine apart afgevoerd wordt, wat ook bijdraagt aan lagere emissies. Ook gebruiken we (rooster)vloeren gemaakt van composiet, een materiaal dat erg hygiënisch is en emissies reduceert.

Wroeten
Omdat we het bij Livar erg belangrijk vinden dat de Livarvarkens hun natuurlijke gedrag kunnen uitvoeren vinden we het ook van groot belang dat ze kunnen wroeten en spelen. Natuurlijk hebben al onze varkens de beschikking over stro, maar we willen ze graag ook iets bieden waarin ze wat dieper kunnen wroeten. In onze buitenuitlopen zijn we proeven aan het doen waarin we het laten wroeten van de varkens willen combineren met het reduceren van emissies.

Individuele dierherkenning
Om nog betere gegevens te hebben over de gezondheid, het welzijn, de productie van onze Livarvarkens en de vleeskwaliteit zijn we ook bezig met proeven om de dieren een elektronisch oormerk te geven dat het mogelijk maakt om de dieren individueel te herkennen. Met deze gegevens kunnen we dan vervolgens diverse analyses uitvoeren.

Wilde zwijnen preventie
Met name bij onze Kloosterboerderij leven veel wilde zwijnen in de nabije omgeving. Wilde zwijnen kunnen allerhande ziektes overdragen op gehouden varkens, zoals bijv. Afrikaanse varkenspest. Om het risico dat wilde zwijnen in contact kunnen komen met onze Livarvarkens zo klein mogelijk te maken hebben wij een dubbele omheining (voldoende hoog en 50 cm ingegraven in de grond) geplaatst rondom de weides waarin de Livarvarkens leven. Deze twee hekwerken staan op ruime afstand van elkaar en worden op veel plaatsen ook nog opgevuld door een dikke meidoornhaag. De toegangspaden tot de Kloosterboerderij blijven voor wilde zwijnen ontoegankelijk, maar voor landbouwwerktuigen nog steeds begaanbaar doordat wij wildroosters en hoge automatische hekken hebben geplaatst

Transparante keten
Om nog beter in te spelen op transparantie doorheen de keten heeft Livar een, door een onafhankelijke certificerende instantie gecontroleerde, borging van de herkomst opgezet. Slagers die qua varkensvlees 100% Livar verkopen kunnen zich laten certificeren als “Livar Geselecteerd specialist met Krul”. Een consument die bij deze slagers koopt kan op deze manier heel gemakkelijk verifiëren dat het varkensvlees dat hij/zij koopt afkomstig is van Livar.

Energieverbruik
Op de daken bij de kloosterboerderij ligt een groot aantal zonnepanelen. Ook de daken van de boerderijen in Meerlo en Echt (Sint Antoniushoeve) zijn volledig voorzien van zonnepanelen. Mede gezien het feit dat Livar varkens op een zeer natuurlijke manier opgroeien en er dus weinig energie-verbruikende installaties nodig zijn, is de productie van Livarvlees nagenoeg energieneutraal.

De door de Livarvarkens geproduceerde mest kan weer gebruikt worden om het akkerland te voorzien van voedingsstoffen, zodat hierop weer granen geteeld kunnen worden die de varkens vervolgens weer op kunnen eten. Dit is dus een lokale kringloop.

Livar is altijd geïnteresseerd in nieuwe boeren of boerderijen. Wilt u een Livarboerderij runnen? Laat het ons dan gerust weten via info@livar.nl.

Particulieren kunnen via VVV Hart van Limburg een rondleiding boeken. Vanaf de openbare weg kunt u echter ook de varkens buiten zien lopen.

Heeft u een bedrijf en wilt u graag bij ons langskomen? Neem dan contact met ons op via info@livar.nl of middels het contactformulier op de website.

Livar begeleidt regelmatig stagiaires. Neem contact met ons op via info@livar.nl om na te gaan of er mogelijkheden zijn voor een stageplaats.

Livar is gecertificeerd voor:
3 sterren Beter Leven keurmerk (BLk) = het hoogst haalbare predikaat voor dierenwelzijn van de dierenbescherming (meer informatie op de website van de Dierenbescherming).

Erkend streekproduct (SPN) = geeft aan dat het gehele product en de gehele keten regionaal (Limburg) is.

FSSC22000 = het kwaliteitssysteem van ons eigen vlees- en vleeswarenatelier waar alle Livar varkens worden uitgebeend, versneden en/of verwerkt tot mooie vleesproducten en vleeswaren. FSSC22000 is een kwaliteitssysteem om de voedselveiligheid te borgen van onze producten.

Livar BLK3
Livar FSCC 22000
Livar wil niet de grootste worden, maar wel de beste blijven. We zetten ons daarom heel hard in om in de toekomst nog beter ons best te doen voor de gezondheid en het welzijn van onze Livarvarkens en de kwaliteit van het Livarvlees. Daarnaast willen we graag dat u als consument of geïnteresseerde alle facetten van ons bedrijf kunt beleven. We zijn daarom bezig met de ontwikkeling van een Livar Experience Center. Hier willen we u op een interactieve en educatieve manier tonen hoe een biggetje geboren wordt bij Livar, hoe deze opgroeit en opgevoed wordt tot vleesvarken.

Dit alles natuurlijk met het hoogst haalbare niveau van dierenwelzijn. Ook vertellen we u dan graag meer over de voeding van de varkens en met welke innovaties we bezig zijn. Ook tonen we u daar graag hoe het vlees uiteindelijk verwerkt wordt tot een smakelijk stukje vlees of een exclusief vleeswarenproduct in ons vleeswarenatelier.

In de toekomst hopen we u in het Livar Experience Center ook te kunnen voorzien van een smakelijke lunch of diner in het restaurant of kunt u producten kopen om thuis heerlijk te bereiden. Houd onze website in de gaten voor nieuws omtrent de ontwikkeling van het Livar Experience center.
Betekenissen & varkenstaal
Het moedervarken (= de zeug) wordt gedekt (geïnsemineerd) met sperma van een mannelijk varken (= de beer). Na een drachtduur van gemiddeld 115 dagen (ezelsbruggetje: 3 maanden, 3 weken, 3 dagen) worden de biggetjes geboren. Gemiddeld krijgt een zeug ongeveer 14 biggetjes per keer dat ze bevalt (=werpt). Een biggetje weegt ongeveer 1,5 kg bij de geboorte. Een zeug kan iets meer dan twee keer per jaar biggetjes krijgen. Een groep biggetjes die geboren is op hetzelfde moment van dezelfde zeug heet een toom biggetjes. De biggetjes blijven 6 weken lang bij hun moeder om melk te drinken (Figuur 1).

Figuur 1: Pasgeboren Livar biggen die melk drinken bij de zeug.

Langzaamaan leren we ze ook om brokjes te eten. Na 6 weken wordt de zeug bij de biggetjes weggehaald (=de biggen worden gespeend). De biggetjes moeten dan gedurende zo’n 5-6 weken leren op eigen benen te gaan staan en zullen enkel nog brokjes eten. Als de biggetjes ongeveer 11-12 weken oud zijn, ze wegen dan ongeveer 25-30 kg, worden ze overgebracht naar de vleesvarkensstal. Hier zitten ze in groepjes bij elkaar, krijgen lekker eten van in de regio Limburg geteelde granen en kunnen naar hartenlust met elkaar spelen, binnen of buiten (Figuur 2). Uiteindelijk groeien de Livarvarkens in een totale duur van ongeveer 8-10 maanden tot een gewicht van +/- 140 kg.
Figuur 2: Zicht vanuit de lucht op de buitenuitlopen van de Livarboerderij in Meerlo.
Als ze dit gewicht bereikt hebben worden ze naar het slachthuis getransporteerd. Vanuit het slachthuis gaat het karkas naar de uitsnijderij van Livar in Echt. Hier wordt het Livarvarken verder verwerkt tot heerlijke vleesproducten en vleeswaren (Figuur 3).

Figuur 3: Verwerking van het Livarvlees tot mooie vleesproducten in de uitsnijderij

Via een slager of een restaurant komt het malse stukje Livarvlees uiteindelijk op uw bord terecht.
Ja, alle Livarvarkens kunnen buitenspelen. Reeds vanaf de geboorte kunnen de jonge biggetjes samen met de zeug naar buiten. Het heerlijk buiten kunnen ronddwalen is ook voor onze vleesvarkens vrij toegankelijk.
Ja, alle Livarvarkens kunnen wroeten in het stro. Livar voert eveneens onderzoek uit om de mogelijkheden tot wroeten nog verder te ontwikkelen.
Nee, een Livarvarken hoeft zich niet te vervelen. Livarvarkens kunnen zelf kiezen of ze lekker binnen in het stro willen liggen, buiten willen spelen, willen wroeten in de modder, vers stromend water willen drinken of heerlijk willen luieren. Voldoende activiteiten aanwezig, om zich niet te hoeven vervelen.
Een Livarvarken krijgt een speciaal geselecteerde mix van granen, geteeld in de regio Limburg. Deze granen zijn verwerkt tot smakelijke brokjes. Door er brokjes van te maken kunnen we garanderen dat de granen beter opgenomen worden en bovendien kunnen er dan extra kwaliteitscontroles uitgevoerd worden.

De Livar zeugen hebben altijd toegang tot een weide. Livar voert regelmatig proeven uit om te kijken of ook de vleesvarkens het gehele jaar door in de wei kunnen lopen (ze hebben dan wel een warme schuilhut ter beschikking) en met name ook hoe de weide zich gedurende de seizoenen en jaren houdt (varkens vinden het namelijk heerlijk om te wroeten). Dit onderzoek wordt uitgevoerd op de kloosterboerderij van Livar. U kunt hier vanaf de openbare weg de varkens in de weiden zien lopen.

Door een moederdier van het ene ras te kruisen met een vaderdier van een ander ras zullen de nakomelingen de helft in zich hebben van beide ouders en dus van beide raskenmerken. Door dan nog verder te kruisen kun je uiteindelijk de goede eigenschappen van diverse rassen samenbrengen, zoals het geval is bij het Livarvarken.
Als biggen gespeend worden dan wordt de zeug weggehaald bij de biggen. De biggen krijgen dan geen melk meer te drinken, maar eten zelf brokjes. Bij Livar worden de biggetjes pas vanaf een leeftijd van 42 dagen gespeend ( normaal gesproken al bij 28 dagen).
Livarvarkens hebben allemaal een krulstaart. Staartjes worden bij Livarvarkens niet gecoupeerd (= het verwijderen van het staartje op jonge leeftijd). Omdat Livarvarkens zich niet hoeven te vervelen, ze hebben ruimte en stro, zijn ze niet geneigd om aan de staartjes van hun broertjes of zusjes te gaan knabbelen en is er dus ook geen noodzaak om hun staartjes preventief in te korten.

Het castreren van mannelijke varkens gebeurt omdat de mannelijke dieren, wanneer ze geslachtsrijp worden, een onaangename geur gaan ontwikkelen die ook nog opgemerkt kan worden bij het verhitten van het vlees. Dit heet berengeur (zie ook “hoe zit het met berengeur?”).

De stoffen androstenon (mannelijk feromoon) en skatol zorgen voor deze penetrante geur.

De mannelijke Livarvarkens worden gecastreerd. Dit doen we omdat we de goede kwaliteit van het Livar vlees niet kunnen garanderen wanneer we intacte beren zouden slachten. Omdat Livarvarkens ook ouder worden, langzamer groeien en veel buiten leven, is het risico op berengeur ook groter.

Castratie gebeurt onder algehele verdoving en met pijnbestrijding achteraf (toegestane methode van de Dierenbescherming).

Op de Livarboerderijen waar zeugen zijn, zijn vaak wel één of enkel beren aanwezig om de dames te “plezieren”. Op onze kloosterboerderij hebben we bijvoorbeeld één beer, Frenske genaamd. De onaangename geur die hij verspreid is absoluut niet onaangenaam voor de zeugen.

Varkens moeten in Nederland (en in veel andere landen) een oormerk dragen volgens de wetgeving. Elk oormerk draagt het nummer van het bedrijf van herkomst. Op die manier is elk dier individueel geregistreerd en kan het getraceerd worden. Eén zijde van dit oormerk moet verplicht geel van kleur zijn, vandaar dat je allemaal gele oorbellen ziet bij de Livarvarkens.
Livarvarkens blijven gezond door een combinatie van factoren. Ten eerste zijn Livarvarkens gefokt vanuit een speciale kruising van rassen zodat ze robuust zijn en van zichzelf een goede weerstand hebben. Daarnaast vaccineren we de Livarvarkens tegen ziekten die vaak voorkomen bij varkens. De zeugen worden gevaccineerd zodat ze via de moederkoek en later via de biest en de melk antistoffen door kunnen geven aan hun biggetjes. Daarnaast worden ook de biggen en vleesvarkens gevaccineerd zodat hun immuunsysteem optimaal kan werken tegen allerhande ziektes. Dit is vergelijkbaar met de vaccinaties die jonge kinderen krijgen om ze te beschermen tegen vervelende ziektes. Verder krijgen de Livarvarkens natuurlijk de beste voeding in de vorm van speciaal geselecteerde, in de regio Limburg geteelde granen en worden ze heel goed verzorgd. Ze hebben veel ruimte en kunnen altijd zelf kiezen of ze buiten of binnen willen zijn, waardoor ze zich niet vervelen en gezond blijven.
Om biggetjes te krijgen moet een zeug gedekt worden met sperma van een beer. Dit gebeurt door kunstmatige inseminatie (KI). Bij de beer wordt een hoeveelheid sperma afgenomen en dit wordt bij de zeug ingebracht met behulp van een pipet. De reden dat er geen natuurlijke dekking gebeurt is dat er dan teveel risico is op verwondingen bij de zeug en op de overdracht van ziektes. Het sperma van een beer van een KI-station wordt namelijk heel goed gecontroleerd op veel voorkomende ziektes bij varkens.
Op een zeugenbedrijf zijn zeugen en biggen aanwezig. Soms blijven de biggen ook totdat ze volgroeid vleesvarken zijn. Op een vleesvarkensbedrijf zijn enkel vleesvarkens aanwezig. Deze worden naar dit bedrijf gebracht vanuit een zeugenbedrijf waar ze als biggetje geboren zijn.

Een Livarvarken dat wordt geslacht voor de productie van lekker Livarvlees wordt gemiddeld 8-10 maanden oud. Ze wegen dan ongeveer 140 kg. Een zeug kan wel 6 jaar oud worden.

Livarvarkens hebben altijd de mogelijkheid om zelf te kiezen of ze binnen of buiten willen zijn. Buiten hebben ze toegang tot een uitloop die in de meeste gevallen uit een grotendeels dichte vloer bestaat met daarnaast een stukje roostervloer waar de mest doorheen kan.

Daarnaast proberen we om de dieren de mogelijkheid te geven om te wroeten, iets wat een varken graag doet. We doen onderzoeken om te zoeken naar de beste mogelijkheden om de varkens te laten wroeten. Binnen verblijven de dieren in stallen die zijn onderverdeeld in compartimenten. Zo zitten de zeugen met hun biggetjes in een ruim kraamhok. De zeug kan hier altijd vrij rondlopen en wordt dus niet opgesloten tussen hekken.

De gespeende biggen blijven in extra grote kraamhokken zitten totdat ze naar de vleesvarkensafdeling kunnen. Dit type huisvesting heet een kraamopfokhok. De vleesvarkens komen, met dezelfde groep als waar ze mee in de biggenafdeling zaten, in een vleesvarkenshok.

De minimale afmetingen voor de hokken staan hieronder. Deze afmetingen komen overeen met de eisen voor het Beter Leven keurmerk 3 sterren van de Dierenbescherming. Livar stelt daarnaast nog aanvullende eisen aan de huisvesting van de dieren. Zo mag bij Livar bijvoorbeeld maar 25% van de uitloop overdekt zijn om op die manier de uitloop op een zo natuurlijk mogelijke manier uit te voeren. Wij vinden het daarnaast heel erg belangrijk dat de Livarvarkens duidelijk verschillende leefgebieden hebben in hun hokken. Zo hebben ze een lekker lignest dat ingestrooid is met stro, een functiegebied waar ze kunnen eten en drinken, een gebied waar ze kunnen mesten en een gebied waar ze kunnen spelen.

Dragende zeugen zitten met een grote groep bij elkaar, hebben toegang tot een buitenuitloop en een weide en natuurlijk een lekker dik ingestrooid lignest. Op al onze fokbedrijven krijgen de dragende zeugen hun voer in een voerstation. Door haar oormerk wordt de zeug herkend door het voerstation en wordt aan haar de juiste hoeveelheid voer aangeboden afhankelijk van haar drachtduur.

Tabel: minimale afmetingen per dier van de hokken (binnen en buiten) voor de diverse diercategorieën.

Diercategorie
Oppervlakte binnen
Oppervlakte buiten
Totale oppervlakte
Als vleesvarkens zwaarder worden dan 110 kg wordt de binnenruimte vergroot naar > 1,5 m2 en de buitenruimte naar > 1,2 m2 per vleesvarken.

Berengeur is een onaangename geur die verspreid kan worden bij het verhitten van vlees van beren (mannelijke varkens). Veel consumenten zijn gevoelig voor deze geur en willen deze geur liever niet ruiken als ze een stukje varkensvlees bakken. Berengeur ontwikkelt zich door 2 stoffen die de beer aan gaat maken naarmate hij geslachtsrijp wordt.

Deze stoffen zijn skatol en androstenon. Omdat Livarvarkens ouder worden dan in de gangbare varkenshouderij en daarnaast ook meer hun oergedrag vertonen omdat ze een buitenuitloop hebben, is het risico op de ontwikkeling van deze berengeur groter bij Livarvarkens. Daarnaast is de vleeskwaliteit van berenvlees lager. Om berengeur te voorkomen en een goede vleeskwaliteit te kunnen waarborgen castreert Livar daarom de mannelijke varkens.

Castratie gebeurt onder algehele verdoving en met pijnbestrijding achteraf (toegestane methode van de Dierenbescherming).

Nee, het is helaas niet mogelijk om een Livarvarken te kopen.

Livarvarkens worden getransporteerd in vrachtwagens die speciaal zijn uitgerust voor het vervoer van varkens. De afstanden waarop de dieren vervoerd moeten worden, bijvoorbeeld naar het slachthuis, zijn bewust zo kort mogelijk gehouden. Als eis stellen wij dat het transport maximaal 2 uur mag duren.

Alle Livarvarkens worden geslacht in een kleinschalig slachthuis waar vakmensen zorg dragen voor de correcte slacht van onze dieren. Dit slachthuis ligt op korte rijafstand van onze boerderijen.

De gehele keten van Livar is gecertificeerd met het Beter Leven Keurmerk 3 sterren van de Dierenbescherming. Dit houdt in dat ook het slachthuis aan deze eisen moet voldoen. Naast de strenge Nederlandse wettelijke eisen, voldoet het slachthuis waar de Livarvarkens worden geslacht, dus ook aan de extra eisen die worden gesteld in het kader van het Beter Leven Keurmerk. Dit houdt onder meer in dat in het slachthuis altijd een ‘Animal welfare officer’ aanwezig is, die speciaal is opgeleid om toezicht te houden op het dierenwelzijn van de te slachten dieren tijdens het slachtproces. Verder hebben alle medewerkers die met de dieren omgaan een dierenwelzijnsopleiding gevolgd. En natuurlijk worden de varkens gekeurd door een dierenarts.

Doordat de gehele keten is gecertificeerd met het Beter Leven Keurmerk 3 sterren, betekent dit automatisch dat de extra eisen door een onafhankelijke organisatie worden gecontroleerd door middel van aangekondigde en onaangekondigde controles.

Door op deze manier samen te werken met zowel slachthuis als dierenbescherming zorgen wij er maximaal voor dat de dieren op een waardige manier geslacht worden. Dus zonder stress en pijn, dat is wat wij belangrijk vinden!

Nee, Livar slacht geen speenvarkens. Speenvarkens worden namelijk al op heel jonge leeftijd geslacht. De kwaliteit van Livarvlees zit hem juist erin dat het rijper van smaak is.
Waar is het Livar vlees verkrijgbaar?

Het Livarvlees is door heel Nederland verkrijgbaar. Benieuwd waar? Bekijk onze verkrijgbaarheidspagina voor alle verkooppunten.

Livar is altijd op zoek naar nieuwe ambassadeurs die Livar met veel enthousiasme op hun menukaart willen zetten of in hun slagerij willen verkopen. Neemt u gerust contact met ons op om hierover te spreken: info@livar.nl.

Livar is een regionaal streekpoduct. De varkens leven zonder stress, doordat ze iedere dag vrij kunnen rondlopen in de natuur en buiten kunnen wroeten in de modder. Ze kunnen genieten van uitgebalanceerde regionale granen, waardoor het ze aan voeding niets ontbreekt. Doordat het vlees doordragen is van vet, heb je een ideale smaakdrager voor het vlees en dat proef je!

Marmering van vlees is het doorregen zijn van het vlees met kleine vetadertjes. Dit is intramusculair vet, vet dus dat tussen de spieren zit. Met name dit vet zorgt ervoor dat het vlees mals is en vet is de smaakdrager van vlees. Het Livarvlees heeft een zeer goede marmering.
Voor bereidingssuggesties en recepten verwijzen we u graag door naar onze recepten-pagina. Hier kunt u precies zien, welke gerechten op welke wijze bereid kunnen worden.

Livarvlees is vrij van antibiotica.

Bij Livar zorgen we ervoor dat de Livarvarkens een goede weerstand hebben. Dit doen we doordat Livarvarkens van een robuust ras zijn, ze weerstand opbouwen doordat ze altijd binnen of buiten kunnen zijn en we zorgen dat hun weerstand optimaal is door ze te vaccineren tegen veel voorkomende ziektes bij varkens.

Echter, een dier kan, net als een mens, wel eens ziek worden. Natuurlijk willen we het Livarvarken dan een goede behandeling niet ontnemen. Als het een bacteriële infectie betreft, waarbij antibiotica dus genezing kan bieden, dan worden de Livarvarkens behandeld met antibiotica. Livar hanteert daarnaast een extra ruime marge bovenop de wettelijk verplichte wachttijd (tijd die het duurt voordat een antibioticum uit het lichaam is), zodat er nooit een restant (residu) van antibiotica in het vlees kan voor komen.

Om officieel aan te kunnen tonen of Livarvlees gezonder is zou er uitgebreid wetenschappelijk onderzoek nodig zijn. Echter, ons motto is dat een gezond varken, gezond vlees produceert.

Livarvarkens worden enkel gehouden op onze Livarboerderijen. De Livarketen is een korte keten waarin iedereen elkaar goed kent. Onze Livarvarkenshouderijen zijn gecertificeerd met het Beter Leven keurmerk 3 sterren van de Dierenbescherming. Onze producten zijn ook met 3 sterren Beter Leven keurmerk gecertificeerd. Om dit te borgen worden wij door een onafhankelijke certificerende instantie hierop gecontroleerd d.m.v. een, minimaal jaarlijkse, audit. Tijdens de audit moeten wij aantonen dat al het vlees dat wij verwerken daadwerkelijk van onze, gecertificeerde, Livarvarkens afkomstig is. Andere producten worden bij ons niet verwerkt. Daarom kunnen wij u dus 100% garanderen dat Livar ook daadwerkelijk Livar is en voldoet aan onze hoge kwaliteits- en dierwelzijnseisen. Om nog beter in te spelen op transparantie doorheen de keten heeft Livar een, door een onafhankelijke certificerende instantie gecontroleerde, borging van de herkomst opgezet. Slagers die qua varkensvlees 100% Livar verkopen kunnen zich laten certificeren als “Livar Geselecteerd specialist met Krul”. Een consument die bij deze slagers koopt kan op deze manier heel gemakkelijk verifiëren dat het varkensvlees dat hij/zij koopt afkomstig is van Livar.

Het is niet mogelijk om te kiezen van welke boer het vlees afkomstig is.

Al onze boeren werken volgens de criteria van Beter Leven 3 sterren van de Dierenbescherming. Ook gelden voor al onze boeren dezelfde standaarden ten aanzien van kwaliteit.

Aangezien al onze boerderijen dus voldoen aan dezelfde eisen qua dierenwelzijn en kwaliteit, maakt het dus niet uit van welk bedrijf uw Livarproduct afkomstig is.

FAQ Livar

Is uw vraag nog niet beantwoord?

Heeft u uw vraag nog niet kunnen vinden tussen onze meestegestelde vragen? Geen zorgen! U kunt gemakkelijk ons contactformulier invullen op de contact pagina. Wij zullen dan zo spoedig mogelijk reageren met het antwoord!